Huizen ruimen steeds meer plaats voor flats

Op de Grote Markt van Sint-Niklaas wordt een woning gesloopt voor de bouw van een nieuw appartementsblok. De vraag naar kwalitatieve woningen in het stadscentrum blijft immers stijgen en de beschikbare ruimte is beperkt.
Het was de jongste jaren al een opmerkelijke vaststelling in de stadsránd, waar projectontwikkelaars enkele grote, statige villa’s opkochten om vervolgens af te breken en er iets nieuws in de plaats te zetten. Als de geschikte plaats niet meer bestaat voor een ambitieus nieuwbouwproject, dan moet je plaats máken.

Maar ook in het stadscentrum moeten bouwpromotoren steeds creatiever te werk gaan. Vooral nu de vraag naar woningen in het stadscentrum maar blijft stijgen. De concurrentie onderling is bovendien groot, zo blijkt uit recente cijfers van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Vandaag zijn er 9.379 vastgoedmakelaars in ons land, 1.000 meer dan tien jaar geleden.

“We moeten ons aanpassen als projectontwikkelaar. Vroeger had je de nodige grond om te bouwen. Nu is het echt zoeken, en vooral veel creatiever en inventiever te werk gaan”, stelt Dirk Van Dorsselaer van Immocenter Van Goethem, dat op de Grote Markt vier appartementen met een duplex en een handelspand zet aan de luifel vlakbij de Collegestraat. Daarvoor wordt een heel pand afgebroken.

“We merken dat steeds meer mensen op een kwalitatieve manier in het stadscentrum willen wonen. Dat heeft te maken met de tijdsbesteding. Waar een ruim huis met een grote tuin vroeger een gegeerde eigendom was, blijkt dat nu voor velen soms een last. Mensen hebben niet meer de tijd om die grote tuin te onderhouden. En in plaats van in hun vrije tijd te genieten van de tuin, gaan mensen op reis. Daarom is het aantrekkelijker om iets moois in de stad te kopen.”

Op een toplocatie als de Grote Markt mag het natuurlijk iets specialer zijn. “Zo veel opportuniteiten zijn er niet op de Grote Markt. Als je de kans krijgt om in een topligging te investeren, is het normaal dat de afwerking ook top is. De terrassen worden in een koperlegering afgewerkt, met ledverlichting. We kunnen er achttien meter diep bouwen, wat veel mogelijkheden geeft. En om de link met het verleden te leggen, wordt het gebouw residentie ‘Prins Cardinael’ genoemd. Dat was een herberg die hier rond 1800 heeft gestaan. Ik heb samen met het stadsarchief het nodige opzoekwerk gedaan en vijf boeken over de geschiedenis van de Grote Markt gelezen. Dat aspect vind ik óók belangrijk.”